Catering firmowy na każdą okazję: śniadania, lunche, przekąski

Catering firmowy na każdą okazję: śniadania, lunche, przekąski

Catering firmowy na każdą okazję: śniadania, lunche, przekąski – obecnie na rynku możemy znaleźć setki firm cateringowych, które oferują bardzo różnorodne rodzaje usług. Oczywiście wszystko sprowadza się do jedzenie, ale poszczególne firm mogą specjalizować się różnych rodzajach cateringu. Jeśli szukamy cateringu dla naszej firmy, warto dowiedzieć się, z jakiego typu ofertami się spotkamy.

Rodzaje cateringu

Catering cieszy się rosnącą popularnością, zarówno w dużych i małych firmach oraz wśród osób indywidualnych. Nic w tym dziwnego, jest to wyjątkowo wygodne rozwiązanie, gdy nie mamy możliwości ugotowania obiadu albo chcemy zorganizować jakiś większy event dla pracowników. Rozwój usług cateringowych i rosnące zapotrzebowanie doprowadziło do wykształcenia się różnych rodzajów działalności cateringowej. Jedną z głównych zmian, które możemy zauważyć, jest rozszerzenie oferowanych usług nie tylko na sam catering, ale i coraz więcej firm z tej branży, zapewnia również kompleksową obsługę imprez, przygotowanie wystroju oraz późniejsze sprzątanie pomieszczeń. Jednocześnie część firm cateringowych dodatkowo oferuje specjalistyczne menu zawierające potrawy wegańskie, wegetariańskie, dietetyczne, bezglutenowe itp. co sprawia, że trafiają nawet do najbardziej wymagających klientów.

Catering stołówkowy dla firm

Przede wszystkim dotyczy on dużych firm, ale i przedszkoli czy szkół. Chodzi o wszelkie placówki, w których istnieje możliwość zorganizować pomieszczenia służące za stołówkę. Jeśli mamy do dyspozycji stołówkę pracowniczą wraz z kuchnią, możemy wynająć firmę cateringową, która będzie przygotowywać posiłki w wyznaczonych godzinach od poniedziałku do piątku. Jeśli zorganizowanie kuchni jest niemożliwe, firma cateringowa może przygotować zapakowane posiłki i dowieźć je do firmy w konkretnych godzinach. Tego typu catering wymaga podpisania stosownej umowy na określony czas.

Catering śniadaniowy dla firm

Tego typu cateringiem zajmują się przeważnie małe firmy, które oferują dowóz świeżych kanapek, sałatek czy innych podobnych dań śniadaniowych do firm. W takim przypadku dana firma nie musi podpisywać umowy, ponieważ z reguły oferowane śniadanie pracownicy kupują sami, a pracodawca jedynie udostępnia możliwość sprzedawania produktów.

Catering sieciowy

Jest to catering  działający pod konkretną marką na zasadzie „know how”. Oznacza to, że właściciel sieci sprzedaje możliwość utworzenia lokalu oferującego z góry ustalone menu (czasem nieco modyfikowane w zależności od lokalnych potrzeb), według z góry ustalonych standardów, wystroju i rodzaju obsługi. Przykładami tego typu cateringu sieciowego jest McDonalds, KFC czy NortFish. Jeśli chcemy zamówić catering pochodzący z tego typu sieci, np. na imprezę pracowniczą, wszelkie umowy należy zawierać z głównymi władzami sieci, które z reguły siedzibę mają w największych miastach w danym kraju.

Catering eventowy dla firm

Catering eventowy posiada największą różnorodność pod względem wyboru potraw i jest tworzony pod indywidualne zamówienie (jedynym ograniczeniem są tak naprawdę finanse klienta). Z reguły można go podzielić na indywidualny (przeznaczony dla rodzinnych spotkań) oraz firmowy (przygotowany na dużą i bardzo dużą liczbę osób). Niektóre firmy cateringowe specjalizują się tylko w cateringu na duże eventy firmowe. W przypadku tego typu firm cateringowych, często nie ogranicza się on tylko do przygotowania posiłków, ale i zapewnia obsługę, dekoracje oraz sprzątanie.

Usługi cateringowe – o czym pamiętać?

Catering firmowy na każdą okazję: śniadania, lunche, przekąski
Catering firmowy na każdą okazję: śniadania, lunche, przekąski

Jeśli organizujemy dużą imprezę pracowniczą, warto na samym wstępie, przygotować najważniejsze informacje dla firmy cateringowej. Wśród nich szacowaną ilość uczestników, wielkość pomieszczenia, preferowane potrawy (warto dowiedzieć się o tym, czego nie mogą jeść nasi pracownicy, na co są uczuleni), ilość potraw oraz szacowaną długość przyjęcia. Dzięki temu pracownicy firmy cateringowej będę w stanie szybko oszacować koszt imprezy oraz określić, czy będę w stanie ją obsłużyć (jeżeli planujemy przyjecie dla czterystu pracowników firmy, nie spodziewajmy się, że mała firma cateringowa licząca dwudziestu pracowników będzie w stanie samodzielnie wszystko przygotować i obsłużyć).

Zanim zdecydujemy się zadzwonić do danej firmy cateringowej, nieważne o jaki rodzaj usługi nam dokładnie chodzi, należy sprawdzić jak wygląda oferta. Nie zamówimy cateringu mięsnego w firmie specjalizującej się w wegetariańskich i wegańskich potrawach, tak samo nie dostaniem klasycznej włoskiej kuchni od firmy, której kucharze są nastawieni na tradycyjne polskie potrawy. Oczywiście istnieją firmy, które oferują potrawy z kuchni z całego świata. Jest to dobre rozwiązanie, jeśli chcemy zadowolić osoby o zróżnicowanym guście.

Na samym końcu warto wspomnieć, że obecnie firmy cateringowe cieszą się dużą popularnością, więc raczej trudno będzie nam znaleźć firmę, która będzie w stanie z dnia na dzień zacząć z nami współprace. W przypadku dużych eventów jest wyjątkowo trudno, dlatego też powinniśmy o wiele wcześniej rozpocząć poszukiwania.